• Dorpstraat 499/501 | B-3061 Leefdaal | 02 767 53 42

  • Wij beschikken over parkeergelegenheid schuin tegenover onze praktijk (inrit huisnummer 512)

Marleen’s hoekje

Overgewicht, een belangrijke doodsoorzaak bij onze huisdieren!

Volgens recente studies lijdt 30 tot 40 % van alle huisdieren aan overgewicht, waardoor obesitas een van de meest voorkomende ziektes is bij de hond en de kat.

Voor u als eigenaar lijkt het vaak alsof ze er geen last van hebben, maar helaas is dit niet waar. Overgewicht kan net dezelfde problemen veroorzaken en verergeren als bij de mens: gewrichtsproblemen, ademhalingsproblemen, hartziekten,slechte conditie, diabetes enz…. Ook
incontinentie kan een gevolg zijn.

Het verlies van enkele ponden of kilo’s heeft al direct een positieve invloed op de gezondheid van onze huisdieren.

Overgewicht is meestal niet onmiddellijk levensbedreigend en u heeft de mogelijkheid om dit proces om te keren. Daarom is het van belang om het dieet, de beweging en het gewicht van uw huisdier in de gaten te houden.

Een gemiddelde kat zou tussen de 4 en 5 kg moeten wegen.

Het ideale gewicht van een hond verschilt naargelang het ras.

Tijdens de jaarlijkse controle van uw kat of hond kan uw dierenarts het gewicht van uw huisdier controleren en aan de hand daarvan bepalen of hij of zij te dik is. Eventueel worden er bepaalde onderzoeken uitgevoerd om na te gaan of er een medische oorzaak is voor zijn overgewicht, bv. een te traag werkende schildklier. Een ouder dier kan in gewicht toenemen, omdat het minder beweegt en een verminderd metabolisme heeft.

Overgewicht kan ook veroorzaakt worden door het geven van te veel snoepjes (koekjes, stukjes kaas, enz.).

U kunt de voedingstoestand deels zelf bepalen door naar de ribben te voelen. Hierbij moet u uw vingers op de borstkas leggen en deze rustig van voor naar achter bewegen. Indien het mogelijk is om de ribben van uw huisdier gemakkelijk te voelen, is er geen sprake van overgewicht. Indien u veel moeite moet doen om de ribben te tellen, of indien u ze helemaal niet voelt, is er sprake van overgewicht en moet er ingegrepen worden.

Beweging

Ook beweging is belangrijk!

Hond:

Er zijn verschillende manieren om uw hond voldoende te laten bewegen. Het is erg belangrijk om langzaam te beginnen en dan rustig de lengte en intensiteit van de beweging te laten toenemen. Als u merkt dat uw hond de volgende dag moeilijk recht staat, dan is het belangrijk om wat te minderen
met de hoeveelheid beweging.

Verschillende huisdieren hebben verschillende hoeveelheden beweging nodig. Een jonge labrador zal meer beweging nodig hebben dan een 8-jarige teckel met een hartprobleem.

Wandelen of rennen zijn goede oefeningen voor uw hond en uw hond zal het zalig vinden om mee te doen. Indien uw hond stijf is of moeilijk wandelt is zwemmen een goede optie.

Sommige honden apporteren ook heel graag.

Kat:

Aangezien uw kat waarschijnlijk niet met u mee gaat op wandeling, is het een beter idee om spelletjes met uw kat te spelen, waarbij zij moet jagen achter een speeltje bv.. Er bestaan o.a. laserpointers, die ze achterna kunnen jagen. Neem de tijd om met je huisdier regelmatig te spelen. Katten in een omgeving met meerdere katten, kunnen met de andere katten spelen.

Dieet en gewichtscontroles

Samen met uw dierenarts die de kennis bezit omtrent diëten en de problematiek rond overgewicht, zal u uw huisdiersnel – maar verantwoord – kunnen laten vermageren.

Hierbij zijn regelmatige weegcontroles erg belangrijk. Op basis hiervan wordt het voederschema eventueel aangepast als het dier te weinig of juist te veel afvalt.

Het resultaat is dat uw dier zich uiteindelijk veel energieker zal voelen, en veel van zijn ongemakken zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Ook u zal het verschil merken!